duminică, 5 mai 2013

S'il vous plaît, Messieurs, Mesdames!

Am spus-o si am sa o spun din nou, nu imi este rusine ca sunt romanca, dar imi crapa obrazul de rusine uneori ca si altii sunt romani. Ma supara faptul ca imaginea tarii noastre este facuta de cersetori, de cantareti in metrou, de hoti de buzunare si de tepari. Romanii nu sunt cunoscuti in lume pentru personalitati, oricati inventatori si jucatori de fotbal si actori si gimnaste si modele si cantarete si doctori am avea nu vor spala rusinea atasata numelui Romania.

Romania nu este tara de lumea a treia, Zimbabwe, spre exemplu, este si desi nu au conditiile din Romania, nu sunt recunoscuti ca fiind hoti si cersetori. De ce, din toate tarile din lumea asta, Romania sa aiba asa un renume prost? Daca ii spui cuiva ca esti din Romania il vezi cum se schimba la fata, daca ii spui cuiva ca esti din orice alta tara ai mai multe sanse sa fii acceptat.

Da, ma supar ca romanii sunt discriminati dar inteleg de ce. Si eu as face probabil exact la fel in locul strainilor. Am fost la Paris recent si situatia acolo este dramatica. Din 10 in 10 metri erau cersetori, nu a fost metrou in care sa ma urc unde sa nu cante cineva la vioara/acordeon/chitara si sa ceara bani, sau sa nu se tarasca cineva pe jos si sa cerseasca. Nu a fost parc in care sa ma duc si sa nu fie hoti de buzunare, tipand, cersind, traind pe strada acoperiti cu paturi...ce aveau oamenii astia in comun? Vorbeau romana si am fost trista ca si eu am asta in comun cu ei.

Mi-a fost greu cand am fost intrebata de unde sunt si am raspuns UK...dar nu am putut sa ma las asociata cu oamenii astia. Este adevarat, toate popoarele au problemele lor, dar ale noastre au plecat sa se plimbe prin tari straine si din pacate asta este renumele nostru: un popor de hoti, cersetori si prostituate. Oamenii astia sunt apti de munca si daca ar vrea ar putea sa munceasca asa cu mii de alti romani si-au gasit slujbe in strainatate, si-ar fi gasit si ei, dar nu vor.

Cu ce alti romani am mai vorbit care traiesc in strainatate si vin in Romania in vizita am observat ca raspunsul e cam acelasi, sunt dezamagiti, Romania iti lasa un gust amar si aproape invariabil vizitele in Romania sunt de dragul familiei si al prietenilor. Mi-a fost greu sa ma adaptez aici, atat de greu incat am avut manifestari fizice, dar dupa aproape 3 ani va spun sincer ca nu mai vreau sa ma mai intorc in Romania niciodata. Din punctul meu de vedere Romania nu mi-a oferit in 22 de ani atatea cate mi-a oferit tara asta in 3. Nu o laud si nici acum nu mi-e foarte usor sa ma simt strain, dar aici mi-e mai bine, ma simt mai acasa ca in Romania.

Ma intreba cineva recent de ce nu scriu niste articole pe tema ridicarii restrictiilor de munca in UK pentru romani de la 1 ianuarie 2013, de ce nu le iau apararea romanilor sa explic ca nu suntem toti hoti si cersetori. Singurul lucru pe care pot sa il spun este ca cei care au vrut sa vina la furat si la cersit au facut-o deja pentru ca nu le trebuia permis de munca, pana acum situatia a fost ciudata, celor care vroiau sa munceasca legal le era foarte greu sa obtina un permis de munca, cei care vroiau sa fure si sa cerseasca nu aveau nevoie de nimic....Exista vreo rezolvare pentru situatia asta? Ce ar trebui sa faca Guvernul, Parlamentul, ONG-urile din Romania? Ce ar trebui sa faca romanii si mai important, pentru mine, ce ar trebui sa faca romanii din strainatate care se confrunta cu problemele astea? Eu ce vina am ca Romania exporta hoti si cersetori si de ce ar trebui sa suport consecintele?