vineri, 27 noiembrie 2009

Miruna Paun- un artist la inceput de drum




Romania trebuie sa isi sustina valorile, nu doar pe cele recunoscute, ci si pe cele in devenire. Haideti sa facem cunostinta cu Miruna Paun, o bruneta firava de 16 ani, eleva la Liceul de Arta din Ploiesti. Ei ii place sa deseneze, sa picteze, sa creeze ceea ce noi numim arta chiar daca ea nu se considera inca o artista.

Deseneaza de la doi ani, iar pe la 10 ani parintii ei au inteles ca este mai mult decat o pasiune, este ceea ce o defineste pe ea si ce vrea sa faca pe viitor, asa ca in clasa a 5 a a dat admitere la Liceul de Arta si a intrat cu usurinta la specializarea arta plastica. De atunci, totul s-a schimbat in bine, spune ea, pentru ca face ceea ce ii place cu adevarat si simte ca a evoluat .



Primul concurs pe care l-a castigat a fost la 9 ani cu un desen trimis la Dog Magazin, de atunci s-a perfectionat si in 2007 a castigat locul intai la Olimpiada de Mestesuguri Artistice Traditionale si a expus la multe vernisaje ale liceului.

Am intrebat-o pe Miruna ce o inspira si mi-a raspuns senin ca inspiratie vine din tot ce o inconjoara, dar niciodata nu isi face un plan cand deseneaza, totul incepe cu o linie trasa si de acolo desenul vine de la sine. 

Miruna e la inceput de drum, nu stie exact ce vrea sa faca pe viitor. Mi-a spus ca i-ar placea sa fie designer, dar o sperie concurenta prea mare. Ca specializare la liceu si-a ales arhitectura, dar nu e convinsa ca vrea sa faca asta pe viitor, oricum ea crede ca un adevarat artist stie sa deseneze de toate, asa ca incearca sa ajunga la acest nivel. 

Ca orice artist, Miruna Paun se inspira din operele pictorilor consacrati ca Michelangelo si Leonardo Da Vinci si isi doreste sa ajunga intr-o zi la fel de cunoscuta ca Sabin Balasa. In momentul de fata Miruna se pregateste pentru o expozitie cu vanzare ce va fi organizata in cateva luni in Bucuresti, iar banii vor fi donati unei actiuni de caritate.  

Cu riscul de a ma repeta, vreau sa va spun ca oamenii ca Miruna trebuie sustinuti pentru ca Romania are nevoie de ei. Multi artisti se pierd pe drumul spre excelenta pentru ca nu sunt sustinuti, iar asta tine de fiecare dintre noi. 

4 comentarii:

Unknown spunea...

inteleg ca desenul cu pisicute pe care mi l-a facut cand era micuta devine din ce in ce mai valoros:)felicitari!

Anonim spunea...

super tare!!!!:D

Korinna spunea...

Si eu obisnuiesc sa desenez si sa pictez de la 14 ani.
Creatiile mele pot fi vazute pe http://desene-picturi.blogspot.com

Zam Fir Pop spunea...

Daca nu ne arati ce faci, de unde sa aflam ce mare artist esti?!