joi, 12 aprilie 2012

Vanatoarea de oua de Paste

Vine pastele. Anul asta e prima data cand nu sunt acasa de paste. Nu ma deranjeaza, nu a fost niciodata sarbatoarea mea preferata...e o sarbatoare ca toate celelalte, ba mai mult, mie de exemplu nu mi-a placut niciodata mancarea traditionala de paste. Eu nu mananc oua fierte, nu imi place stufatul sub nicio forma, drob nu mancam pana anul trecut de loc, cozonaci si pasca nu mai zic. Clar nu sunt fan paste. Dar, intodeauna a insemnat ceva pentru mine, cu totul altceva fata de ce inseamna pentru altii. Mama mea e nascuta la 12 noaptea de paste. In anul in care s-a nascut ea a picat pastele pe 25 aprilie asa ca o sarbatorim mereu de doua ori, si pe 25 si oricand pica pastele.

Anul asta nu sunt acasa de paste, dar pastele se va sarbatori la mine acasa. Suna cam ciudat asa, ca un joc de cuvinte. Anul asta fac oua rosii si nu pentru ca ajut pe cineva, fac pentru mine. Am mai fost departe de Romania si de craciun, dar nu am sarbatorit nimic pentru ca am lucrat oricum. De data asta suntem liberi si sarbatorim pastele. Nu stiu cum e pentru altii...dar eu m-am facut mare! Deci rad singura acum cand scriu, dar pe bune asa ma simt! M-am facut mare si urmeaza sa se adune toata lumea la mine acasa, in jurul mesei sa ciocneasca un ou de paste!

Englezii au sarbatorit pastele catolic, deci cu o saptamana mai devreme. Pe langa faptul ca nu prea au ei idee ce sarbatoresc, doar cei care se duc la biserica stiu, si aia sunt putini, au cu totul alte traditii. Spre exemplu, nu au oua rosii, albastre, verzi, vopsite de mana sau mai stiu eu cum. Nu, ei au oua de ciocolata. Cu cat mai mari cu atat mai bine. Unele vin chiar impreuna cu gaina de ciocolata, mananci intai gaina si apoi gasesti un ou de ciocolata inauntru. Toata lumea se mandreste cu ce oua de ciocolata au primit, care a fost mai mare, mai scump.

Ei bine, aceste oua de ciocolata sunt aduse de iepurasul de pasti. Da, el vine cu un cos plin cu oua de ciocolata pe care le ascunde si toata lumea porneste in cautarea lor. Evident, traditia e mai mult pentru copii, dar se organizeaza adevarate expeditii de paste. Nu m-am aclimatizat aici complet pentru ca pe cat nu imi place mie pastele romanesc, (mie oricum nu imi place nicio sarbatoare, imi place ziua mea si vreau sa fie sarbatorita international, ha!) parca traditiile lor sunt...cum sa o pun delicat? fara niciun sens. Pai sa imi explice si mie cineva ce treaba are iepurele cu ouale? Le fura din cotet? Mai sunt si de ciocolata...Si mai mult, ce treaba au iepurele si vanatoarea de oua (ca asa se traduce exact, Easter Egg Hunt) cu invierea lui Iisus?

Macar traditia romaneasca incerca sa explice cumva legatura dintre oua si inviere ca erau oua puse la baza crucii si sangele lui Iisus a cazut pe ele si le-a inrosit, parca asa era.

Am observat in schimb altceva, vorbind cu mama mea si dicutand despre procesiunea de paste, cu lumina si alte cele trebuincioase la catolici. Slujba a fost transmisa la TV si un detaliu trebuie mentionat. Domne, catolicii nu stiu ce e ala paste si habar nu au sa ia lumina. Pai ce inseamna sa stai linistit si sa asculti slujba pios? Trebuie sa te agiti, sa fii primul in fata, sa injuri. Nu e slujba de paste daca nu auzi o injuratura, daca nu e nimeni in jurul tau care vinde seminte, flori sau lumanari la supra-pret. Ce inseamna sa stai linistit intr-un loc sa astepti pana cineva din fata ta a luat lumina si apoi iei si tu? Nu, trebuie sa te impingi sa dai din coate si eventual sa calci in picioare sa ajungi in fata sa fii tu primul care iei lumina de la preot pentru ca e lumina mai adevarata, mai smechera, mai puternica si oricum ti se stinge de zece ori pana acasa... Dar daca asa e traditia. De subliniat ca nu vorbesc despre catolicii din romania care, probabil, sunt mai aproape de adevaratul inteles al pastelui, vorbesc de cei din strainatate, cred ca din Italia era transmisa slujba.

Oricum, o sa imi fie dor de pastele romanesc, cand mergeam la biserica si ma intalneam cu toti cunoscutii posibili, jumatate in stare de ebrietate. Sunt convinsa ca vi se intampla si voua, sunt oameni pe care ii cunosti si cu care te intalnesti o data pe an, de paste, la biserica. Toata lumea se da mare cu ce si-a mai cumparat, ca asa e de paste tre sa ai ceva nou, care cu o haina festiva, care cu o masina, dupa posibilitati. Si sa nu uitam despre ziua de pasti cand incep gratarele dupa amiaza, ca atunci se trezeste toata lumea din betie.

Gata, va las ca tre sa plec sa caut un miel, sa ii tai repede beregata ca doar e pastele si trebuie sacrificat si mancat. Paste fericit! Ma refer ca mielul paste fericit si nici nu stie ce il asteapta! Muahahaha....

Niciun comentariu: